pjklogoblue1

Radoslav Ostermann, predsjednik 

+385958256101

 

Sonja Papeš, tajnica

+385915155421

 

info@pjk-zagreb.hr

TRNJANSKA CESTA 128

ZAGREB

Održano je 5. Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju u Hrvatskoj u organizaciji klubova KSL Kolibri, Cvetlin i Leta Ivanec od 20. do 27.06. na terenima: Ravna Gora i Ivančica. Osim što je takav veliki događaj prvi put održan u Hrvatskoj, poseban je po tome što je za našu reprezentaciju nastupala članica kluba Ivana Kusanović.

U tu svrhu pripremili smo kratki intervju kako bi upoznali jednu od 7 članova ovogodišnje reprezentacije u preciznom slijetanju parajedrilicom.

Dojmovi sa svjetskog prvenstva:
U početku nisam doživljavala svjetsko prvenstvo kao takvo nego još kao jedan niz svakodnevnog organiziranog letenja. No ponijela me euforija obzirom da je nastupalo 17 reprezentacija, 86 natjecatelja sa preko 500 uspješnih polijetanja i slijetanja.
Najveće konkurencije su mi bile cure iz Bugarske, Češke, Japana i Srbije koje su i dokazale svoju veličinu osvajanjem prvih mjesta. Podsvjesno sam imala tremu, važno natjecanje, velika konkurencija, puno ljudi koji su duboko u tom sportu.
Obzirom na vremenske neprilike prva 3 dana i nepovoljno vrijeme s kišom i jakim vjetrom odlično smo se zabavljali i družili te nam je domaćin pokazao ono najljepše od Zagorja: kulturne znamenitosti grada Varaždina i okolice te nezaboravne vinske ceste te smo svi s ovog natjecanja osim letenja u 5 održanih serija ponijeli sa sobom lijepe neizbrisive uspomene i mnoštvo poznanstava širom svijeta.

Kako si došla na ideju paraglidinga?
Oduvijek sam razmišljala o letenju, boravku u zraku i kako je to osjetiti zračni prostor bez tla pod nogama. Od malena sam promatrala ptice i njihovu lakoću ostanka u zraku. Počela sam se prije 7 godina inicijalno raspitivati o padobranstvu, no nakon što sam vidjela oglas u Splitu i upisala tečaj shvatila sam kako je paragliding pristupačniji i jednostavniji sport. Nakon završetka tečaja kupila sam i svoju opremu, te već zadnje 3 godine aktivno letim i natječem se. Shvatila sam da sam u paraglidingu ipak „najbliže ptici u letu“.

Koje terene bi izdvojila po svojoj ljepoti?
Ne mogu pobjeći od svojih korijena pa su mi tako tereni uz more najprivlačniji. U Dalmaciji bi izdvojila Omiš,  Gredu i Tribalj, ali i Ravna Gora koju sam upoznala prošle godine sudjelovajući na predsvjetskom natjecanju me se dojmila zbog nezamjenjivog pogleda koji se iz zraka pruža na „zagorske brege“.

Kako usklađuješ privatan život s ovim sportom?
Imam puno podršku svog partnera obzirom da se zajedno bavimo letenjem, a i na privatni život ovaj sport ima veliku ulogu obzirom da si uvijek nakon letenja napunim baterije i ne razmišljam o svakodnevnim dosadnim obavezama.

Žene i paragliding:
Na ovom prvenstvu žene su dokazale, svojom brojnošću i rezultatima, napredak u letenju i kako je i među nama to sve popularniji sport. Na danu rekreativnog letenja mi se čak prvi put desilo da smo na jednu livadu sletile 4 žene odjednom. Iznenađenje, smijeh i oduševljenje kada smo skinule kacige:-) Ponosna sam što u PJK Zagreb klubu ima čak 8 aktivnih letačica:-).

Planovi za budućnost:
Letenje, letenje i letenje. Sljedeće natjecanje na kojem ću nastupiti je naše državno natjecanje u Istri jer sam uvidjela kako se na takvim događajima puno može naučiti od velikih pilota i napredovati u letenju.

Autor: Valentina Kuliš