pjklogoblue1

Radoslav Ostermann, predsjednik 

+385958256101

 

Sonja Papeš, tajnica

+385915155421

 

info@pjk-zagreb.hr

TRNJANSKA CESTA 128

ZAGREB

SIV Idro 2017

SIV 05/2017 - IDRO SIV TEČAJ IZ PERSPEKTIVE JEDNOG PILOTA BEZ DOZVOLE KOJI JE PRI KRAJU STJECANJA UVIJETA ZA POLAGANJE ISPITA

Polaznik sam tečaja za stjecanje pilotske dozvole za upravljanje parajedrilicom u generaciji 2015. no još nisam skupio sve letove kao uvijet za polaganje ispita, ali PJK Zagreb čiji sam član omogućio mi je svojom organizacijom i financijskom subvencijom sudjelovanje na SIV tečaju.

SIV (Simulation d'incident en vol) je ustvari simulacija opasnih situacija u zraku. Tečaj u kojem sam sudjelovao održao se od 24. do 28. svibnja na jezeru Idro u Italiji, a tečaj je vodio instruktor Klemen Sovan nekadašnji slovenski pilot u disciplini acro paraglidinga.

Sam tečaj započeo je 24.05. u 13:30 predavanjem u kojem smo se odmah upoznali sa opasnim situacijama koje ćemo inducirati u zraku te manevrima kojima ćemo te opasne situacije ispraviti. Od samog početka tečaj je krenuo vrlo konkretno i dinamično, te smo ubrzo nakon teoretskih uputstava i video snimaka manevre počeli vježbati na simulatoru. Pred večer prvog dana napravili smo pripremni let kako bismo upoznali start i sletište te mjesto iznad jezera (tzv. box) iznad kojeg ćemo izvoditi manevre, a u kojem bi nas instruktor mogao vidjeti te davati upute na radio stanicu. Instruktor se nalazi na sletištu te vrlo precizno daje upute tokom leta. U boxu se je nalazio i čamac sa spasiteljem koji bi odmah došao do nas u slučaju da smo završili u jezeru.

Drugi dan ujutro krenuli smo na start spremni što ćemo od manevara raditi obzirom da je instruktor pojedinačno sa svakim pilotom dan ranije dogovorio raspored manevara.

Zašto SIV?

Dok ste još uvijek u fazi tečaja i slušate instruktora i ostale iskusne pilote koji pričaju o nesretnim situacijama koje su se događale pojedinim pilotima, nemoguće je a da sebe ne stavite u taj položaj i da se ne zamislite kako biste reagirali u slučaju, bočnog ili frontalnog zaklapanja, kako biste reagirali kada biste upali u termički stup koji vas želi vući gore, a vi ste u panici i želite dolje. Nisam do sada imao opasnih situacija no ipak sam nekad razmišljao da bi se mogle dogoditi i sada znam da bez SIV-a nebih pravilno odreagirao što bi mi možda ugrozilo zdravlje ili život. Pilot je jedini faktor u izazivanju nesreća, a ovaj tečaj sigurno pridonosi izbjegavanju istih.

Obzirom da se SIV radi u kontroliranim uvijetima važan je jer vam omogućuje spoznaju opasne situacije, ponašanje krila, a i vaše osobno ponašanje, stječete iskustvo koje će vam sigurno omogućiti da ostanete trezveni, koncentrirani i da znate kako ispraviti opasnu situaciju. SIV vas uči da svaku situaciju u zraku možete riješiti držeći se protokola u izvršavanju manevra ispravljanja krila u normalno letivo tijelo.

Nakon završenog tečaja osjećam se sigurniji u sebe, svoje krilo i siguran sam da neću paničariti u opasnoj situaciji nego pristupiti ispravljanju krila.

Imam neopisivu potrebu zahvaliti se klubu koji mi je svojom organizacijom i financijskom subvencijom omogućio sudjelovanje na tečaju, te svim članovima koji zajedno svojim članarinama podupiru ovakav napredak svim pilotima. Ovaj klub je pokazao svoj smisao te svakako pridonosi razvoju parajedriličarstva i daje punu podršku pilotima u njihovom napretku.

Hvala mojim klupskim prijateljima sudionicima tečaja Inji, Bernardici, Željku, Josipu i slovenskim kolegama Tomažu, Andrei, Lari, Sandri i Borisu na nezaboravnim trenucima koje smo djelili na tečaju pomažući jedni drugima i djeleći svoja iskustva i opažanja.

Klemen Sovan, Alen Cizej, Peter Urbanec i Špela Vičić, hvala vam što ste nam svojom besprijekornom oragnizacijom omogućili realizaciju ovog tečaja i da ste nas svojim znanjem, iskustvom i strpljenjem učinili boljim pilotima. Svojim pozitivnim emocijama koje ste prenjeli na nas učinili ste ovaj tečaj ujedno i jednim aktivnim odmorom koji je u nama ostavio samo lijepa sjećanja.

Marko Novak